Bir asteroit tüm yaşamı yok edebilir; peki ama Dünya’yı tamamen yok edebilir mi?

Dinozorlar Dünya’ya 160 milyon yıldan uzun bir süre boyunca hükmetti, ancak uzaydan gelen bir ziyaretçi, onların krallığına son verdi. Hatta nesillerinin tükenmesine neden oldu. Yaklaşık 66 milyon yıl önce, 10 kilometre çapında bir asteroit Dünya’ya çarptı ve neden olduğu depremler, tsunamiler, yangınlar, volkanik patlamalar ve iklim felaketi, o dönemde Dünya üzerinde yaşayan canlıların yüzde 75’ini yok etti.

Ancak Dünya, kendini korumaya ve hayatını sürdürmeye devam etti. Peki bu, gezegenimizin bir asteroit çarpması ile asla yok olmayacağı anlamına mı geliyor? Dinozorların neslinin tükenmesine neden olan bir asteroit bile Dünya’ya bir şey yapamadıysa, ne yapabilir? Bir asteroit çarpması Dünya’yı yok edebilir mi? Eğer edebilirse, çarpacak olan asteroit ne kadar büyük olmalı?

Bu sorunun kısa cevabı şu: Gezegenimizi yok etmek için muhtemelen bir gezegen kadar büyük bir asteroidin çarpması gerekli. Ancak Dünya’daki yaşamı yok etmek için, bundan çok daha küçüğü bile yeterli.

Asteroit çarpmalarını inceleyen Colorado Boulder Üniversitesi’nden atmosferik ve okyanus bilimleri profesörü Brian Toon, “Mars’tan daha büyük bir nesne, Dünya’ya çarptı ve Ay’ın oluşmasını sağladı. Ancak Dünya’ya bir şey olmadı” diyor.

Kuş olmayan dinozorların kitlesel yok oluşundan da görüldüğü gibi, Dünya’daki yaşamı ciddi şekilde mahvetmek için büyük bir uzay kayası aslında yeterli. NASA, 140 metreden daha büyük olan her asteroidi potansiyel bir tehlike olarak kabul ediyor. NASA’ya göre, böyle bir asteroidin çarpması tüm bir şehri yok edebilir ve etrafındaki araziyi harap edebilir.

Tennessee, Memphis’teki Rhodes College’da astrofizikçi olan Gerrit L.Verschuur, en az 1 kilometre genişliğinde bir kaya ile çarpışmanın, küresel iklim felaketlerine neden olarak medeniyetin sonunu tetikleyeceğini söylüyor. Ve, eğer çarpacak olan asteroit zamanında dinozorları yok eden asteroit kadar büyük olursa, büyük ihtimalle tüm insanlık ve Dünya’daki yaşamın büyük bir kısmı yok olacak. Ancak gezegenimiz, Güneş etrafında dönmeye devam edecek. Bunu engelleyebilecek tek şey ise, en az Dünya kadar büyük bir nesnenin çarpması olarakkabul ediliyor.

Yorum yapın

vozol 10000 vozol 12000 vozol 12000 vozol 10000 vozol puff dizipal time