Bronşite İyi Gelip Nefes Darlığınızı Giderecek Yöntemler

Bronşit, akciğerlerin ana hava yollarının (bronşlar) tahriş olmasına ve iltihaplanmasına neden olanbir enfeksiyondur. Ana hava yolları nefes borunuzun (trakea) her iki yanında dallanır. Akciğerlerinizin içinde bronşiyol adı verilen daha küçük hava yollarına açılırlar. Ana hava yollarının duvarları, aksi takdirde tahrişe neden olabilecek toz ve diğer partikülleri hapsetmek için mukus üretir.

Çoğu bronşit vakası, bir enfeksiyon hava yollarını tahriş edip iltihaplandırarak normalden daha fazla mukus üretmelerine neden olduğunda ortaya çıkar. Vücudunuz bu ekstra mukusu öksürerek atmaya çalışır. Bronşit, akut bronşit ya da kronik bronşit olarak tanımlanabilir.

Akut bronşit nedir? 

Akut bronşit, solunum yollarında öksürük ve mukusa neden olan geçici bir iltihaplanmadır. En fazla 3 hafta sürer. Her yaştan insanı etkileyebilir, ancak çoğunlukla 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür.

Kış aylarında daha yaygındır ve genellikle soğuk algınlığı, boğaz ağrısı veya gripten sonra ortaya çıkar. Kronik bronşit, yılın 3 ayı boyunca ve üst üste en az 2 yıl boyunca süren günlük üretken bir öksürüktür.

Amfizem de dahil olmak üzere, topluca kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olarak bilinen bir dizi akciğer rahatsızlığından biridir. Çoğunlukla 40 yaşın üzerindeki yetişkinleri etkiler.

Bronşitiniz varsa sigarayı bırakmanız önemlidir. Sigara dumanı ve sigaradaki kimyasallar bronşiti daha da kötüleştirir ve kronik bronşit ve KOAH gelişme riskinizi artırır.

Sigarayı bırakmak için dilerseniz aile hekiminize danışabilirsiniz.

Bronşit belirtileri nelerdir?

  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Burun akıntısı veya tıkanıklığı
  • Ağrı ve sızılar
  • Yorgunluk

Akut bronşitiniz varsa diğer semptomlar geçtikten sonra öksürüğünüz birkaç hafta sürebilir. Sürekli öksürmenin göğüs ve mide kaslarınızı ağrıttığını da fark edebilirsiniz.

Bazı kişilerde hava yollarının iltihaplanması sonucu nefes darlığı veya hırıltılı solunum olabilir. Ancak bu durum uzun süreli (kronik) bronşitte daha yaygındır.

Peki bronşite ne iyi gelir?

Çoğu durumda, akut bronşit tedaviye gerek kalmadan birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Bu süre zarfında bol sıvı almalı ve bol bol dinlenmelisiniz. Bazı durumlarda bronşit semptomları çok daha uzun sürebilir. Semptomlar en az 3 ay sürerse bu kronik bronşit olarak bilinir. 

Kronik bronşitin tedavisi yoktur, ancak bazı yaşam tarzı değişiklikleri semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir, örneğin: dengeli beslenmek, düzenli ılımlı egzersiz, sigara içmekten kaçınmak…

Semptomları hafifletmek için çeşitli ilaçlar vardır. Bronkodilatörler ve steroidler olarak adlandırılan ilaçlar solunum yollarını “açar” ve inhaler veya tablet olarak reçete edilebilir.

Mukolitik ilaçlar akciğerlerdeki mukusu incelterek öksürmeyi kolaylaştırır.

Kendinizde bronşit belirtileri görüyorsanız evde tedavi yöntemleri deneyebilirsiniz. Sağlıklı besinler tüketmek bronşiti önlemenize ve iyileşmenize yardımcı olur.

Birçok sebze, meyve, vitamin ve baharat bronşit tedavisinde etkili görev üstlenir.

Bronşite iyi gelen sebze, meyve ve vitaminler;

C vitamini

C vitamini, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde birçok hastalığa olduğu gibi bronşite de iyi gelecektir. Yüksek C vitamini kaynağı oldukları için bu dönemde kırmızı biber, koyu yapraklı sebzeler, lahana, kekik, elma, kivi ve çilek tüketiminin bronşit tedavisinde etkili olacağını söyleyebiliriz.

Sarımsak 

Vücuttaki enfeksiyonları geçiren güçlü bir antibiyotik olduğundan bronşit tedavisinde sarımsak tüketiminin iyileşmeye yardımcı bir etkisi olduğundan bahsedebiliriz.

Soğan

Güçlü bir balgam söktürücü olan soğan akciğerlerde biriken iltihabın atılmasında önemli bir rol oynar. Bronşitle mücadelede soğan yemek ya da 1-2 kaşık soğan suyu içmek ciğerlerdeki iltihabın atılmasını sağlayacaktır.

Zencefil

Bazı sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde yer almasının yanı sıra güçlü de bir iltihap önleyici olduğundan zencefilin bronşit tedavisine yardımcı bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca zencefil kuru öksürük ve balgam sökmeye de birebirdir.

Zerdeçal

Zerdeçal etkili bir antienflamatuar olduğu içinakciğerlerdeki iltihabın oluşmasını ciddi oranda azaltır. Yemeklerinizde ya da bir kase yoğurdun içerisinde tüketebileceğiniz bir miktar zerdeçal, bronşitin yanı sıra diğer hastalıklara karşı mücadelede de bağışıklığınızı önemli ölçüde destekler.

Nane

İçerisindeki mentol sayesinde akciğerlerdeki mukusun birikimini önleyerek biriken mukusun öksürük yoluyla vücuttan atılmasını sağlar.

Ihlamur

Balgam atılmasına yardımcı olmasıyla bilinen ıhlamur bronşitin iyileşmesine yardımcı en önemli bitkilerden birisidir.

Rezene

Balgamlı öksürüğün tedavisinde kullanıldığı için bronşit hastalığı geçiren insanların rezene tüketmeleri sıklıkla tavsiye edilir.

Melisa otu

Reflü, gastrit ve bulantı gibi mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda ter attırma özelliği sayesinde toksinlerin vücuttan atılımına yardımcı olur. Bronşit hastalığının tedavisinde oğul otu ve balla karıştırılarak tüketildiğinde etkili sonuçlarla karşılaşılabilir.

Mantar

Bazı mantar türleri doku hasarına iyi gelir akciğer tahribatını giderir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini destekleyerek viral enfeksiyonların önüne geçer.

Tuzlu su

Tuzlu suyla yapılacak gargara boğazdaki balgamı temizler ve nefes borusunu açmaya yardımcı olur. Aynı zamanda boğazdaki iltihabın yatışmasını sağlar.

Bal

Doğal antibiyotik olma özelliği ile akciğerlerdeki iltihabın giderilmesine ve bronşitin iyileşmesine sebep olur. Balı limon ve zencefille beraber tüketerek onun etkisini artırabilirsiniz.

Susam

İçeriğindeki magnezyum sayesinde çeşitli solunum yolu hastalıklarına iyi gelen susam, aynı zamanda bronşit tedavisinde de sıklıkla tüketilmesi gereken bir besindir.

Okaliptüs

Antiseptik özelliği sayesinde bronşit tedavisine birebirdir. Balgam söktürücü özelliği vardır ve okaliptüs buharının öksürük kesici özelliği de mevcuttur. Ağız yoluyla alınabileceği gibi bitki çayı olarak da okaliptüsü tüketebilirsiniz.

Yorum yapın

vozol 10000 vozol 12000 vozol 12000 vozol 10000 vozol puff dizipal time