DPI Nedir? Mouse DPI Ayarlama nasıl yapılır?

İnç başına nokta anlamına gelen DPI, mouse imlecinin ekranda ne kadar hızlı hareket edeceğini gösteren bir ifadedir. DPI hassasiyetini yükseltmeniz, mouse hareketlerinize daha hızlı tepki vermesine yol açar. Bu yüzden oyuncular için oldukça önemlidir. Peki mouse DPI ayarlama nasıl yapılır?

Mouse DPI nasıl değiştirilir?

DPI ayarı hemen hemen tüm mouse’larda bulunur, hatta bazı mouse’larda üzerindeki düğmeler yardımıyla değiştirilebilir. Ancak hassasiyeti artırmak veya azaltmak için Windows Ayarlar’ı veya üretici yazılımını tercih etmek daha kullanışlı olacaktır.

Ofis tipi modeller genellikle sabit DPI değerine yer verir. Profesyonel ofis ve gaming mouse’ları ise DPI değerini bir yazılım veya bir düğme ile ayarlama seçeneği sunar. Ayarlanan DPI değeri ne kadar yüksek olursa, ekrandaki hareket de o kadar hassas olacaktır.

DPI değerinin yüksek ve düşük olarak seçilmesi tamamen kullanıma bağlıdır. Günümüzdeki mouse’lar için inç başına nokta değerleri 400’den başlayıp 4000’e kadar çıkabilmektedir. Ancak hemen hemen tüm mouse’ların normal değeri 800-1200 arasındadır.

Birçok gaming mouse’ta değiştirilebilir DPI seçenekleri bulunur. Bazıları sabit değişkenlere (1200, 1600, 2000), bazıları ise 400’den 4000’e kadar aralıktaki herhangi bir değeri yapılandırmaya izin verir. Ayrıca mouse üzerindeki DPI düğmesini özelleştirmek de mümkündür.

Mouse için DPI değiştirmenin iki standart yolu bulunur: Birincisi Logitech G Hub veya Synapse gibi üreticilerin kendi yazılımlarını, diğeri ise Windows Ayarlar’ı kullanmaktır. Windows üzerinden mouse DPI ayarlamak için yapmanız gerekenler şu şekilde:

  • Adım 1: İlk olarak Ayarlar’a gidin.
  • Adım 2: Açılan ekran üzerinden Cihazlar > Fare yolunu izleyin.
  • Adım 3: Sağ tarafta yer alan ‘Ek fare seçenekleri‘ sekmesine tıklayın.
  • Adım 4: Karşınıza gelen menünün üst kısmında yer alan ‘İşaretçi Seçenekleri’ne gidin.
  • Adım 5: Hareket başlığının altındaki bölümünden işaretçi hızını ayarlayabilirsiniz.

Hangi DPI değerini seçmeliyim?

DPI hassasiyetinin, oyunculardan tasarımcılara kadar farklı kullanıcılar için değişkenlik gösterebileceğini göz ardı etmemek lazım. Bundan dolayı mouse ile birkaç deneme yapmanızı ve size uygun ayarı seçmenizi öneriyoruz. Ancak standart değer olarak 800-1200 DPI’yı referans alabilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Yorum yapın

vozol 10000 vozol 12000 vozol 12000 vozol 10000 vozol puff dizipal time