Intel Arc Ekran Kartlarının Boşta Yüksek Güç Tüketimi Nasıl Engellenir?

Intel Arc Alchemist ekran kartları, sistem boştayken yaşanan yüksek güç tüketimiyle ilgili sorunlarla gündemde. Arc A750 ve Arc A770 bu ay piyasaya çıkmaya başladı. Kartları kullanmaya başlayanlar boşta 40W ve üzerinde güç tüketimi yaşandığını söylüyor. Intel ise bu soruna çözüm sunmak üzere bazı yöntemler önerdi.

Ekran kartları bir iş yapmazken genellikle 10W’dan daha düşük güç çeker. Intel tarafında ise görünüşe bakılırsa bazı sorunlar var. 40-45W gibi değerler belki 15 yıl öncesinde normaldi. Ancak güç tüketimi için yapılan gelişmeler sonrasında yıllar içinde çok yol kat edildi. Örneğin GeForce RTX 4090 rölantideyken yalnızca 21W çekerken, RTX 3070 9W güç çekiyor.

Bu soruna geçici çözüm olarak anakartınızın UEFI BIOS’undan PCI-Express aktif durum güç yönetimi (ASPM) ayarını L1 moduna getirebilirsiniz. Ardından Windows Denetim Masası’ndan Güç Seçenekleri’ne gidin ve “Gelişmiş güç ayarlarını değiştir” seçeneğine tıklayın. Burada PCI Express seçeneğinin altındaki “Bağlantı Durumu Güç Yönetimi” ayarını bulun ve manuel olarak “Maksimuma” getirin.

Özellikle belirtmek gerekirse, bu ayar yalnızca ekran kartını değil, NVMe SSD’ler dahil olmak üzere sistemde takılı tüm PCIe aygıtlarının güç yönetim davranışlarını ve performansını etkiliyor.

Yorum yapın

vozol 10000 vozol 12000 vozol 12000 vozol 10000 vozol puff dizipal time