Nostradamus’un korkutan kehanetleri, aslında ne kadar gerçek?

Son zamanlarda, Vladimir Putin’in Üçüncü Dünya Savaşı’na yol açmasından korkulan Ukrayna’yı işgaliyle ilgili pek çok “Nostradamus kehaneti” internette ve tabloid gazetelerde dolaşıyor.

İnternette dolanan bir “kehanette” de, kıtlığın çok kötü olacağı ve insanlığın 2022’de kıtlık nedeniyle birbirini yemeye başlayacağı bile iddia ediliyor. Nostradamus’un sözleri şu şekilde: “Başkeşiş, keşiş yok, öğrenecek çırak yok; Bal mumdan çok daha pahalıya mal olacak. Buğdayın fiyatı o kadar yüksek olacak ki, [içine] İnsanlar karıştırılacak; Diğer dostlarının umutsuzluk içinde yemesi için.”. Nostradamus’un sözde yedi aylık küresel savaşla ilgili daha pek çok şey söylediği de iddialar arasında.

İnsanları tedirgin eden Nostradamus’un bir diğer paragrafında “Yedi aylık Büyük Savaş, insanlar kötülükten öldü. Rouen, Evreux Kral’a düşmeyecek” yazıyor.

İngiliz gazetesi Daily Star, bunu “Ukrayna’da gelecek yıl ortaya çıkacak sorunlardan kaynaklanan daha büyük bir 3. Dünya Savaşı çatışmasını ima ettiğini” söyleyerek, “Çatışmayla ilgili yedi aylık zaman çizelgesi, başlangıçta bir kutlama nedeni gibi görünebilir, ancak Amerika ve Rusya dahil olmak üzere ülkelerin korkunç nükleer cephaneleri ile – belki de ihtiyatlı olmak en iyisidir” diye ekliyor.

Başka bir tahmine göre, buğday fiyatlarının o kadar yükseldiği ve insanların birbirlerini yemeye başlayacakları bir kıtlık yolda. Bunu da 3. Dünya Savaşı’na bağlayabilmek mümkün.

Nostradamus kahin miydi?

Peki Nostradamus gerçekten de geleceği tahmin etmek için lanetlenmiş çok güçlü bir büyücü müydü?

Geleceği tahmin etmenin en güzel yanı, ne kadar belirsiz konuşursanız, çok sayıda konu hakkında o kadar haklı görünebilmeniz. Bu yüzden burçlar, “küçük Daniel’in Salı günü merdivenlerde bıraktığı Lego’ya dikkat et yoksa çok acı çekeceksin” gibi şeyler söylemez, bunun yerine “Uyum dönemindeki Güneş büyük değişiklikler yaşamanıza sebep olacak” gibi cümleler kullanır. Bu tür tahminlerin belirsizliği, hemen her noktaya çekilebilmelerini ve bir şey yaşandıktan sonra o şekilde yorumlanabilmelerini sağlar.

Özellikle Nostradamus’un kehanetleri o kadar belirsiz ki, bir gün birileri tarafından çok da farklı olmayan bir gerçek dünya olayına bağlayabilmesi son derece mümkün. Bunlar “sonradan öngörüler” olarak adlandırılabilir, çünkü olay gerçekleşmeden önce ne tahmin ettiğini anlamanız pek mümkün değil. Ancak olay yaşandıktan sonra, başından beri biliyormuş gibi görünmesini sağlayan bir cümle bulabilirsiniz. O zaman bile, tam olarak doğru olmayabilirler.

Nostradamus’un Hitler “kehanetleri”

Örneğin, Hitler’in yükselişini öngördüğü söylenen bir kısım, sizi hiçbir şekilde Hitler’in kendisi hakkında uyarmıyor: “Batı Avrupa’nın derinliklerinden, Fakir insanlardan küçük bir çocuk doğacak, O, diliyle büyük bir topluluğu baştan çıkaracak; Şöhreti Doğu ülkelerine doğru artacak.

Eğer Hitler’den önce bu cümleyi okusaydınız, Batı Avrupa’da ünlü birinin doğacağını kastettiğini tahmin edebilirdiniz, ancak daha fazlasını tahmin etmeniz pek mümkün olmayabilirdi. Hitler iktidara geldikten sonra, insanlar bu cümlelerin Hitler’den bahsettiğine karar verdiler ve bu inanılmaz belirsiz pasaj sayesinde Nostrodamus’u bir kez daha inanılmaz bir kehanet kaynağı ilan ettiler.

Kısacası kehanetler, bir olay yaşanana kadar ne olduğu belli belirsiz olan ön görüler olmanın ötesinde değil. Bu yüzden Nostradamus’un kehanetleri ile bugünü bilip bilmediği konusu oldukça tartışmalı görünüyor.

Yorum yapın