Yin Yang sembolü Uzak Doğu’da özellikle Çin’de zıtlıkların dengesini ifade eden bir semboldür. Yin Yang sembolü, anlam olarak iki yarımın bir bütünü tamamlamasını ifade eder.
Bu iki yarımdan Yin karanlığı ya da gölgeyi, Yang ise aydınlığı ya da güneşi temsil eder. Aynı zamanda Yin ve Yang iyi ve kötü, zengin ve fakir, genç ve yaşlı gibi zıtlıkları da temsil eden bir sembol olarak değerlendirilir.
Zıtlığın dengesi
Aslında Yin Yang hayatta her gün karşılaştığımız zıtlıkları da temsil eder. Bunun en büyük örneği gece ve gündüzdür. Tıpkı Yin ve Yang gibi bu bütünlükler bölündüğü zaman denge bozulur. Bütünlük bozulduğu zaman her iki yarım birbirinin peşinden giderek yeni bir denge kurmaya çalışır. Dolayısıyla Yin Yang, her iki zıtlığın da birbiri olmadan anlamsız olduğunu ifade eder.
Çin felsefesine göre doğada bulunan her şeyin zıttı vardır ve bu zıtlıklar Yin ve Yang olarak ifade edilir. Doğada bulunan bu zıtlıklar bir aradadır ve bu zıtlıklar olmadan hareket mümkün değildir. Evrendeki her şey ancak zıttı ile birlikte var olabilir. Çinli filozoflara göre insan da dengelenmiş bir varlıktır ve Yin Yang birleşiminden oluşur.
İnsanın içindeki Yin ve Yang dengesi bozulduğunda sorunlar, hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin, bu dengenin bozulması sağlık sorunları, aşırı sinirlilik veya aşırı mutluluk gibi durumlarla kendini gösterebilir. İnsanın içindeki Yin ve Yang dengesini ancak kendisi koruyabilir.
Yin Yang sembolü
Yin Yang sembolü sıkça karşılaşılan bir semboldür. “S” harfinin tersine benzeyen bu sembol Tai Chi ismiyle de bilinir. Zıtlıklardan meydana gelen bütünü temsil eden bu sembolün bir tarafı beyaz, diğer tarafı ise siyahtır ve bu yarımların tam ortalarında zıt renklerde noktalar bulunur. Bu noktalar her iki zıtlığın özünde de diğerinin bir unsurunun bulunduğunu ifade eder.
Yin Yang’a göre her iki zıtlık birbirine eşittir. Yin; negatif, dişi, gece, karanlık, durağan, ay, sezgisel, soğuk ve yumuşak anlamlarını taşır. Yang ise; pozitif, erkek, gündüz, aydınlık, hareket, kaos, güneş, mantıksal, sıcak ve sert anlamlarını taşır.
Çin felsefesinden doğan Yin Yang
Yin Yang sembolü Teo felsefesine ait bir semboldür. Sembol her şeyin zıttına dönüşebileceğini de ifade eder. Yin Yang sembolü Teoizm dinine aittir. Yin Yang inancı Çin felsefesinden doğmuştur.
Bu inancın Şintoizm’e ve Konfüçyus’a tepki olarak ortaya çıktığı bilinir. Ancak Yin Yang sembolü günümüzde denge ve eşitliği temsil etmesi amacıyla herkes tarafından kullanılan bir semboldür.
Yin Yang felsefesine göz atalım:
Yin Yang felsefesi M.Ö. 3. yüzyılda Çin Yinyang okulunda ortaya çıkmıştır. Yin Yang felsefesinin baş savunucusu Zou Yan’dır (Tsou Yen olarak da bilinir). Zou Yan, yaşamın 5 aşamadan geçtiğini savunur.
Bu beş aşama ateş, su, metal, ahşap ve topraktır. Yin Yang felsefesine göre bu aşamalar sürekli olarak yer değiştirir.
Yin Yang felsefesi dışarıdan anlaması kolay gibi görünse de derinlerde köklü bir anlama sahiptir. Çin Teorisi evrende iki kuvvetin varlığından söz eder. Yin pasif, negatif bir güçken Yang aktif, pozitif bir güçtür.
Aslında dünyanın her yerinde bulunan denge
Çin teorisine göre bu iki kuvvet doğadaki ve dünyadaki her şeyde mevcuttur. Örneğin, gece ve gündüz, yaz ve kış, ay ve güneş dengesi Yin Yang felsefesini oluşturan kuvvetlerdir.
Yin Yang felsefesine göre iki zıtlık bir arada olmazsa hayat devam etmez. Örneğin, erkek ve kadın bir arada olmazsa insan soyu tükenir. Dolayısıyla Yin Yang felsefesi hayatın her alanında mevcuttur.
Günlük yaşam ve Yin Yang
Yin Yang felsefesi günlük hayatta birçok alanda fayda elde etmenize yardımcı olur. Yin Yang felsefesine göre her şeyin bir düzeni vardır. Bu düzeni kabul etmek hayatta sizi mutluluğa götürür. Örneğin, sağlıklı bir yaşam için hem egzersize hem de dinlenmeye ihtiyaç vardır. Dengeli bir şekilde yapılan egzersiz ve dinlenme sizi sağlıklı bir kişi yapar ve Yin Yang dengesine getirir.
Ancak hırs yaparak sürekli egzersiz yapmak vücudunuzun yorgun düşmesine neden olur. Dolayısıyla hayatın her alanında denge kurmak önemlidir. Yin Yang felsefesinde bulunan bu dengeyi hayatın her alanında uygulayarak daha mutlu bir yaşam sürebilirsiniz.
Beslenme düzeninde ağır işlenmiş yiyeceklere yer vermemek
Düşük kaliteli, ancak yağ ve tuz bakımından zengin besinler olan ağır işlenmiş gıdalar sağlığı olumsuz etkiler. Tüketildiğinde mutlu olmanızı sağlayan bu besinler sağlık sorunlarına yol açar.
Bu nedenle ağır işlenmiş yiyecekler yerine sebze, meyve, et, balık, kuru yemiş gibi daha doğal yiyecekleri tüketmeye özen gösterin.
Günlük besin alımını kontrol altında tutmak
Sadece ağır işlenmiş gıdalardan uzak durmak Yin Yang dengesi için yeterli değildir. Bu denge için günlük alınan besin miktarına dikkat edilmeli ve beslenme programı oluşturulmalıdır.
Besinler arasında bir denge kurularak vücut için en iyi beslenme dengesi oluşturulmaya çalışılmalıdır.
Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek
Yin Yang dengesi için dengeli beslenmek önemlidir. Bu nedenle beslenme programında her çeşit meyve ve sebzeye yer verilmelidir.
Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak veya sınırlamak
Karaciğer Yin bir organdır, ancak yaşam tarzımız ve kötü alışkanlıklarımız bu organın Yang yönünün artmasına neden olur. Karaciğerin Yang dengesinin artması sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bunun yanı sıra sigara ve alkol enerji dengesizliğine de yol açar. Bu nedenle Yin Yang dengesi için kötü alışkanlıklar azaltılmalı ve mümkünse bırakılmalıdır.
Kasları güçlendirmek ve metabolizmayı hızlandırmak
Yin Yang dengesi için kas kütlesinin arttırılarak yağ kütlesinin azaltılması önemlidir. Kas kütlesinin artırılması için yapılacak egzersizler aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasına, kan dolaşımının artmasına, bağ dokusunun güçlenmesine ve kemik yoğunluğunun artmasına da yardımcı olacaktır.
Düzenli olarak egzersiz yapmak, kalp ve damar sistemini korumak
Kişinin çok fazla Yang enerjisine sahip olması kalp ve damar sisteminde hipertansiyon ve kalp ritminde bozukluk gibi sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra çok fazla Yin enerjisine sahip olmak da kan dolaşımının zayıflaması ve kan pıhtılaşmaları gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Bu nedenle kalp ve damar hastalıkları riski bulunanlar kahve gibi uyarıcılardan, ağır egzersizlerden uzak durmalıdır. Bunun yerine hafif tempolu yürüyüş gibi egzersizler önerilir.
Finansal durumu kontrol altında tutmak ve para biriktirmek
Finansal sıkıntılar insan hayatında strese neden olur. Özellikle paramız varken tutumsuz davranmak, gereksiz harcamalar yapmak Yin Yang dengesinin bozulmasına neden olur.
Bu nedenle para biriktirmek, harcama yaparken bir kere daha düşünmek mutluluğun maddiyatla sınırlı olmadığının anlaşılmasına yardımcı olur.
Evdeki enerjiyi Feng Shui ile dengelemek
Yaşadığımız ortam enerjimizi belirleyen en büyük etmenlerdendir. Bu nedenle ev tasarlarken Feng Shui’den yararlanarak hem evin hem de kendinizin Yin Yang dengesini kurabilirsiniz.